New York’un Botanik Bahcesi

8:04 AM / Posted by Qte /

New York’a gelince insanlar once bir sok yasarlar. Kalabalik, kesmekes, ve sonsuz bir enerji! NewYorkerlarin hizli yasam tarzlari, agresif davranislari… Her koseyi donuste bir hareketlilik, omuz omuza yurunen kimi sokaklar… tum bunlar bazen alismamis insana cok gelir. Kacmak, ferah biryerlere siginmak istenir. Iste bu gibi zamanlar icin en iyi alternatiflerden biri New York’un Botanik Bahcesidir, yani New York Botanical Garden. Ahh, bu bahce beni benden alan bir yer, hemen itiraf etmeliyim! Huzur dolu, sakin, yuruyus yapmak ve temiz hava almak icin ideal. Ama NY Botanik Bahcesinin acik ara farkla en buyuk artisi ciceklerinin ve agac turlerinin zenginligi ve cekiciligi. Hayatinizda ve hatta ruyanizda bile goremeyeceginiz belki sadece Alice’in harikalar diyarinda bir ornegini bulabileceginizi dusundugunuz ciceklerin oldugu bir mekan. Burasi adeta bir cicek muzesi diyebilirim. Her koseyi donuste hayretlere dusebilirsiniz. 1891’de kurulmus olan bu bahce, ayni zamanda botanik arastirmalarin da yapildigi bir mekan. Amerika’nin en buyuk Botanik bahcesi ve dunyada da ilk besin icinde. Ayrica meraklisina, burada dunyanin en buyuk botanik kutupanelerinden biri de bulunmakta!


NY’un Botanik Bahcesine duzenli olarak gitmeye calisiyorum cunku tahmin edersinizki her sezon baska bir guzel. Sonbaharda yaprak renklerinin nasil da degistigine sahit olurken, ilkbaharda cicek acan agaclarin buyusune kapiliyorsunuz... Icinde 50 degisik minik bahcecigi barindiran bu mekanda, canim arkadasim Aysegul Kara’nin hayrani oldugu manolya bahcelerinden tuttun da, nilufer havuzlari, sakayik bahcelerine kadar her cesit lokal ve egzotik cicege rastlamak mumkun. Ayrica yine Amerika’nin en buyuk serasi da burada bulunuyor. Seranin icerisi ise gercekten bir Alice in Wonderland tecrubesi! Afrika’nin, Uzakdogu ve Avrupa’nin dort bir kosesinden getirilmis muhtelif agac ve bitci cesitleri kendi ortamlarinda ve iklimlerinde preserve edilerek, hayranlarina sergileniyor.

Fransa’nin Alp daglarinda gecirdigim bir yaz ayinda, Alp cicekleri uzerine bir ders almistim… oldukca keyifli, saatlerce dag tepelerine tirmanip en nadir cicek turlerini aradigimiz, resimlerini cektigimiz bir dersti. Orada gordugum olaganustu cicekleri baska yerde bulamam saniyordum. Ancak NY Botanical Garden’in, Alplerde bile zar zor yetisen cesitli cicek ve bitki ailelerine ev sahipligi yapiyor olmasi beni cok sasirtmisti.

Bahce yada parklari gezmekten hoslanan biri olmasaniz bile, mutlaka gezin gorun derim cunku NY Botanik Bahcesinde en anti-yesil insani bile mutlu edecek birsey mutlaka var! Hem New York’un yoruculuguna keyifli bir ara vermis, hemde ruhunuzu dinlendirmis de olursunuz. Eger yakalayabilirseniz, Japon bahceleri sergisi NY Botanik Bahcesinin en onemli ve buyuk sergisi! Ben bir turlu denk getiremedim ama New Yorklular anlata anlata bitiremezler. Ayrintili bilgi icin http://www.nybg.org/ adresini ziyaret edin. New York’tan sevgilerle...
Not. Bu posttaki ilk resim www.nycgo.com adresinden alinmistir.

Labels: , , ,

0 comments:

Post a Comment