New York'un Kalbine Yolculuk

1:31 PM / Posted by Qte /

Bu bloga soyle bir bakinca, New York’un parklarindan, bahcelerinden, ve bilimum acik hava mekanlarindan bolca bahsettigimi goruyorum… ama Central Park’a deginmeden olmaz. Nede olsa, New York’un goz bebegi, bir tanecik Central Park’i var. Bir lokma gunes acsa, herkes oraya kosar. Kitabini, yemegini, frizbisini kapan solugu Central Park’ta alir. Bu kadar hayati bir rolu varken, Central Park’tan bahsetmemek olmaz. Yaniliyor muyum?


Hinca hinc dolu bir sehir haritasinin orta yerine bir dikdortgen kutu cizin ve icini yesillikler, havuzlar ve yollarla doldurun. Alin size Central Park! Haritada baktiginiz da aynen bu sehilde, sehrin ortasina yerlestirildigini gorursunuz. Ama icine girdiginizde size sunacagi aktiviteler sinirsizdir. Fayton turlarindan tutun, acikhava tiyatrosuna, maket tekne yarislarina kadar herturlu ilgi alanina hitap eden bir parktir. Central Park’i gezip de, sikilan birine henuz rastlamadim diyebilirim. En kotu ihtimal, bir banka oturup, gelen geceni izleyerek bile cok eglenebilirsiniz. Keza Central Park’a gelen insanlarin ilgincligine dalinca, insan saatin nasil gectigini anlamiyor bile... Pateniyle gezenler, bebek pusetleri onlerinde kosuya cikmis olanlar, topuklu ayakkabisiyla bile gelenler var… son derece degisik insanlarin akinina ugrayan cok eglenceli bir mekandir Central Park.

New York’a beni ziyarete gelen misafirlerimi mutlaka goturmeye calisirim. Giriste hepsi once bu parkin sehrin tam gobeginde olmasi nedeniyle cok gurultulu oldugundan sikayet ederler. Ancak biraz icerilere yurudukce ve degisik aktivite duraklarina rastladikca insanlarin fikirleri hemen degisiverir. Bir kosede toplanmis yoga yapanlari gormek, bir diger kosede calgicilari dinlemek, bir iki dakkika sonra aktobasi yapan bir cifti izlemek… sikilip bir baska tarafa yonelince bir anda patenle dans eden insanlarin arasina dalivermek… iste Central Park’in bu beklenmedik hali hemen etkileyiverir ilk defa gelenleri. Icinde hayvanat bahcesi ve hatta atli karinca bile oldugunu soylemis miydim? Bakin bende yazdikca sasiriyorum, hakkikaten de Central Park’ta sikilmaya imkan yok. Manhattan adasinin %6’sini kaplayan bu park boyuna 59. sokaktan 110. sokaga, enine ise 5.caddeden 8.caddeye kadar uzanir. Gunesli guzel bir gunde mutlaka gidip gormenizi tavsiye ederim! Kalabaliktan uzak durmak isterseniz hafta ici, parki doluyken goreyim derseniz de haftasonu gitmenizi oneriyorum. New York’tan sevgilerle…
Not. Bu posttaki ilk resim www.chooseurfun.com adresinden alinmistir.

Labels: , , ,

2 comments:

Sheri Yildiz on May 4, 2009 at 11:54 AM

Central Parka gittmiyen New yorka gittim demesin. Manhatten'da gørulmesi gerken ønemli yerlerden biri oldunu dusunuyorum. Yazin cok guzel, Yasemin. Okudukca daha cok zevk aliyorum

Anonymous on May 4, 2009 at 1:39 PM

Sheri'cigim, commentlerin icin cok tesekkurler, cok mutlu oluyorum vallahi! gercekten de central parka gitmeden olmaz! soyle baklara oturup geleni geceni kollarken bile new yorklulari daha iyi tanir insan diye dusunuyorum. bir de piknik icin ideal! gerci yazin cok kalabalik ama yinede mutlaka en azindan 1 kere gidilmeli :)

Post a Comment