İkiz Kulelerin Enkazından Yapılan Gemi Sonunda New York’ta

8:54 AM / Posted by Qte /

New York’a 11 Eylül günü yapılan terörist saldırılarından sonra şehir uzunca bir süre kendine gelememişti. Maddi yıkımı bir kenara bırakın, psikolojik bir mücadele vermişti New Yorklular yaşadıklarını unutmak için. 2001’de çiçeği burnunda bir üniversite öğrencisiydim ve Philadelphia’da yaşıyordum. Ama New York’un başına gelenler uzak yakın herkesi sarstığı ve korkuttuğu için epeyce bir zaman ben bile şoku üstümden atamamıştım.

Aradan yıllar geçti. İkiz kulelerin kalıntıları temizlendi, boşalan alana “ground zero” ismi konuldu. New York’a taşındığımdan beri, ground zero’nun bulunduğu Financial District bölgesine sık gitsem bile ground zero’yu ziyaret etmeye uzun zaman cesaret edemedim. En nihayet gittiğimde ise gözlerim dolu dolu oldu ve oraya bir daha gitmemeye karar verdim. Benim kişisel ihtiraslarım bir yana, New Yorklularda da ikiz kulelerden kalanlara bakınca derin acılar yaşıyor olacak ki, uzun müddet bu alana ne yapılacağına karar verilemedi. Kimse bir türlü bu konuyu tartışmaya yanaşmak istemedi. Ama ground zero bir kenarda dursun, yıkımdan geriye kalan enkazlardan bir savaş gemisi üretildi ve ismi USS New York konuldu.

Aylar süren çalışmalar neticesinde, ikiz kulelerin harabelerinden toplanan 7.5 ton çelik kullanılarak inşa edilen USS New York sonunda, 2 Kasım günü Hudson nehri üzerinden New York’a giriş yaptı. Ben bu antreyi, Hudson nehrinin New Jersey tarafından izledim ve gerçekten görülmeye değer, tüyler ürperten bir manzaraydı diyebilirim. Geminin etrafını saran bir dolu sahil güvenlik teknesi, havada helikopterler ve sahillere doluşmuş binlerce insan... 280 metre uzunluğundaki gemi, nefes kesici bir ihtişama ve öneme sahip olduğunu bilirmişçesine, aheste aheste yol aldı adeta. Sizlerle resimleri paylaşıyorum.


Gemi, 2 Kasım’da, saat tam 8:00’i gösterince eskiden ikiz kulelerin bulunduğu, şimdiki ground zero’nun tam karşısında demir atıp, bayrağını çekti ve 12 adet silah atışı eşliğinde New Yorkluları selamladı. Daha sonra, Interpid Deniz, Hava ve Uzay Müzesi’nin tam yanına park etmek için oradan ayrılan gemiyi, New Yorklular büyük bir hayranlık ve gururla izlediler. Son bir ayrıntı da, USS New York’un burnunda bulunan ambleminin içine, “asla unutma” yazısı işlenmiş oluşu. Tarihini unutmaya meyilli insanoğlunun, 11 Eylül gününü ve benzeri saldırılarla acımasızca ölen binlerce masum insanı daima hatırlaması için yazılmış kısa ve öz bir not. İnşası 1 milyar doları bulan USS New York, 12 Kasım’da yapıldığı eyalet olan Virginia’ya geri dönecek.

Labels: ,

5 comments:

Comment by Gadno Kopele on November 11, 2009 at 10:21 AM

amerikalı olarak adlandırdığımız sünger beyinli yaratığın unutmaması gereken olay bu konuda güzel bir post.. ama bu gözlerin dolması ve duygulanmalar afganistanda ırakta ve dünyanın bilimum köşe bucağında bu acımasız kovboyun yaptığı katliamlar tacizler içinde geçerlidir umarız..

Comment by Qte on November 11, 2009 at 11:19 AM

Selam Gadno, notun için teşekkürler. Birleşmiş Milletlerde çalışırken sözünü ettiğin yerlere ve hatta benzeri dramların yaşandığı, hayatların bazıları için bir anlam ifade etmediği Afrika ülkelerine gönderildim. Gittiğim yerlerde, çekilen acıları, gazetelerin sansürledikleri iğrençlikleri görünce insanlığımdan utandığım çok oldu. Kin, nefret, utanç, acı...hepsini hissettim. Ama en baskın çıkan duygum, dünyanın dört bin yanında hep masum insanların ölmesine/ sakatlanmasına duyduğum üzüntü oldu. Bu yazıda da bahsettiğim, gözlerimin dolması ondandır. Yoksa bu yazıyı politikleştirmek istemedim.

Comment by Ayşe Şakarcan on November 12, 2009 at 12:29 AM

Dünyada pis politik oyunlar döndüğü aşikar da olan hep masum insanlara, çocuklara oluyor. NY'a her gidişimde bir şekilde yolum Ground Zero'ya düşer ve her seferinde orada hayatını kaybedenler ve aileleri için önlenemez bir şekilde akar yaşlarım. Tıpkı Afganistan'da, Irak'ta, Nijerya'da, Etiyopya'da, yurdumun doğusunda ölen insanlar için olduğu gibi...

Comment by Unknown on November 25, 2009 at 7:43 AM

canım sitene bayıldım.. renkler... resimler.. yazıların...

hepsiii süperrr


sevgiler
berry cafe

Comment by Yeditepe Özel Ders on July 24, 2010 at 3:26 AM

Tesadüfen buldum ama siteniz çok hoş başarılar

Post a Comment