New York'ta Cadılar Bayramı Kutlamaları

12:04 PM / Posted by Qte /

Ölmeden önce yapmanız gereken 100 şey” adlı kitabının maddelerinden birinde, New York’taki Cadılar Bayramı kutlamalarına katılmanız gerektiğini yazar. Hemfikirim! New York’a ömrü-hayatınızda bir kere gelecekseniz, mutlaka Cadılar Bayramına denk getirmenizi şiddetle tavsiye ederim. Çünkü şehrin en eğlenceli (ayrıca en korkunç) günü tartışmasız Cadılar Bayramı günüdür. Yürüyüşe katılsın katılmasın, herkes mutlaka bir kostüm giyer. Ama korkunç, ama seksi, ama komik...

O kadarki, çalışanlar işe, öğrenciler okula kostümleriyle giderler 31 Ekim gününde... Evler, apartmanlar, sokaklar, dükkanlar, restoranlar ürpertici dekorlarla süslenir ve etraf ışıklandırılır. Balkabakları kesilir, boyanır ve her tarafa asılır. Yani kısaca tam bir şölen havasına bürünür şehrin dört bir yanı. İtiraf edeyim, ne kadar korkunç bir gece olduğunu düşünsem de, benim de en sevdiğim kutlamalardan biridir Cadılar Bayramı. Bunun başlıca sebebi ise, tüm şehrin, böylesine büyük bir maskeli balo piyesini kusursuzca, ve büyük bir uyum içinde oynamasıdır. Sözgelimi, çok ciddi bir iş kadınının, etek-ceketten oluşan iş resmiyetini, arkasına taktığı bir şeytan kuyruğuyla hareketlendirmesi bile sizi güldürmeye ve hâliyle Cadılar Bayramını sevdirmeye yeter. Hele birde akşam olup, karanlık çökünce başlayan çığlıklar, bağırtılar, müzikler eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar devam eden bu coşkulu festivali (ülkenin yegane gece festivali) izlemek yok mu! Ah, işte bu günün en güzel yani da bu.

New York’taki Cadılar Bayramı kutlamaları, ilk defa 1973 yılında bir kuklacının girişimiyle başlamış. Bu adamcağız, mahallenin çocuklarını giydirip, komşulardan şeker almaya yollamış. Bu eğlenceli gezinti epeyce ilgi görünce, bir sonraki sene New York Şehir tiyatrosu bu fikri daha büyük çaplı bir yürüyüşe dönüştürmek istemiş. O gün bugündür, her sene katılımcı sayısının daha da arttığı (çocuklara büyüklerinde katıldığı), çevre şehirlerden bile bir çok insanın sırf bu gece için New York’a akın ettiği bir karnaval ortaya çıkmış. O kadarki, şu anda, New York’un Cadılar Bayramı kutlamaları, Dünya Festivaller örgütü tarafından Dünya’nın en büyük halk festivali kabul ediliyor.

Bu seneki kutlamalar ne kadar yağmurlu bir güne rastlamış olsa da, neyse ki ilgi ve katılımcı sayısında bir azalma olmadı. Yine herkes, en yaratıcı, eksantrik ve eğlenceli haliyle sokaklara döküldü. Size, her sene olduğu gibi bu sene de katılmaktan büyük keyif aldığım New York’taki Halloween gösterisinden (yani Cadılar Bayramı kutlamalarından) resimler iletiyorum. Bakalım en çok hangi kostümleri beğeneceksiniz? Siz olsanız hangisini giyerdiniz?

New York’tan Sevgilerle,

Kaynak: http://www.halloween-nyc.com/, http://newyork.joonbug.com, www.farm3.static.flickr.com





























Labels: , , ,

9 comments:

Comment by Zeynep Gemalmaz Çelik on November 5, 2009 at 1:20 PM

Yasemin gerçekten süpermiş. Kim bilir belki gelecek sene Cadılar bayramında soluğu orada alırız. Gerçekten eğlenceli görünüyor.

Comment by zeynep on November 5, 2009 at 2:22 PM

Çoook güzel yani çoook korkunç!! :)

Benim yaptırdığım makyaj bunun yanında solda sıfır :)

Comment by Ayşe Şakarcan on November 5, 2009 at 3:16 PM

Merhaba Qte, öncelikle bloğuma yaptığın güzel yorum için teşekkürler. Bir süredir ben de senin izleyicinim. NY özlemimi bloğundan gideriyorum. Takipteyim:)

Comment by Burcu on November 6, 2009 at 4:22 AM

Tesadüfün bu kadarı Ayşe'de NY yazısı yazmıştı, şimdi de sizinle yaptığınız güzel yorum üzerine karşılaştık ve orada yaşadığınızı gördüm. Yaz için biletimizi aldık 2 hafta orada olacağız, bilgileriniz benim için çok yararlı olacaktır. Sevgiler

Comment by Doorstepping on November 7, 2009 at 12:39 AM

Süpermiş, orada olmak isterdim :)

Comment by Qte on November 7, 2009 at 9:03 AM

Zeynep Celik: gel gel, beklerim.
Zeynep: millet asiyor kendini, bu kadar yaratici insanlar olmalarini beklmiyorum aslinda new yorklulardan ama oyleler.
Ayse Sakarcan: arayi cok acma da ugra tekrar new york'a... :)
Burcu: merak ettigin ozel bir konu varsa soyle, o konu hakkindada yazayim. yaz zamani buralar harika, eminim cok guzel zaman gecireceksin.

Anonymous on November 12, 2009 at 10:30 AM

Way be ne kadar yaratıcılar:)

Comment by Qte on November 12, 2009 at 10:38 AM

Di mi!!! Bende hangisini en cok begendigime karar veremedim yani bir turlu..

Comment by NoEngel on November 14, 2009 at 12:08 PM

Merhabalar,
Bu ilginç ve güzel enstanteneler bizimle paylaştığın için teşekkürler.

Post a Comment